Cortex Park

Odense, Denmark
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Fotografia © Adam Mørk
Site plan
Fotografia © Adam Mørk
Ground floor plan
Dibuix © ADEPT
1st Floor Plan
Dibuix © ADEPT
2nd Floor Plan
Dibuix © ADEPT
3rd Floor Plan
Dibuix © ADEPT
Dibuix © ADEPT
Section
Dibuix © ADEPT
Architects
ADEPT
Localització
Odense, Denmark
Any
2015
Preu
Ocult
Pisos
5-20 pisos
Lead Architects
ADEPT + Creo Arkitekter
Other participants
Rambøll Engineers, Schul Landskab
Concrete:
GC Collection by Graphic Concrete
Ceiling
Hunter Douglas /Mogens Rasmussen
Facade sports hall
Linit-glass

Cortex Park brings together four educational and innovation programs under one roof - connecting students, researchers and staff with shared sports facilities and urban character.

The result is a building designed for the challenge of both mind and body - and to establish a close relation between the building and its surroundings. Placing the sports facilities as a 'roof', spanning between the four houses, we create a both physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement.

The four individual houses are separate volumes but connected in several ways: the urban space floating into the building at the entrance level, the crisscrossing stairs spanning the triple-height space atrium and the common area at the top floor. The sports facilities at the top floor hovers over the four heavy houses and endows the building with a literally enlightening identity. When darkness falls, it lit up to tell the story of an active environment for education, research and movement - around the clock.

A large skylight draws daylight down on the common square where a number of social and administrative functions are located as center points in the central meeting space of the building. Standing on the square looking up, the crisscrossing stairs experienced as an additional spatial layer in building.
Each of the individual houses in the building have their own facade expression in graphic concrete, contrasting the lightness of the stairs.

Projectes relacionats

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Revista

Altres projectes per ADEPT

Dalarna Media Library
Falun, Sweden
Harbour Houses
Aarhus, Denmark
Kolkajen-Ropsten
Stockholm, Sweden
Ku.Be House of Culture and Movement
Frederiksberg, Denmark
Sonorous Museum
Frederiksberg, Denmark
Villa Platan
Aarhus, Denmark