Cube House

São Paulo, Brazil
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Architects
Studio MK27
Localització
São Paulo, Brazil
Any
2012
Site Area

900 sqm

Built Area
540 sqm

Architecture
Studio MK27
Architect: Marcio kogan
Co-Architect: Suzana Glogowski
Interior Design: Diana Radomysler
Collaborators: Maria Cristina Motta . Mariana Simas
Team: Carolina Castroviejo . Eduardo Glycerio . Gabriel Kogan . Lair Reis . Oswaldo Pessano . Renata Furlanetto . Samanta Cafardo

Photographer
Nelson Kon
Fernando Guerra

Technical Drawings
Anna Hellena Villela . Henrique Bustamante

Landscape Designer
Isabel Duprat

Structure Engineer
Gilberto Pinto Rodrigues

Construction Manager
SC Consult, Eng. Sérgio Costa

Contractor
Fairbanks & Pilnick, Jacques Pilnick, Fabio Nascimento, Pryscilla Figueiredo

An urban house resting like a monolith over the garden; a single cubic volume housing every function and opening and closing to the outside. Each design has small, very simple rules that give the structure its form. The rule here was to inhabit this pure volume, building openings wherever necessary and considering climate conditions.

The common area is therefore an open space, like a rip in a concrete box, totally integrated with the garden. The cube-box is rebuilt on this floor using metallic panels - made of perforated sheets – that can be opened all the way. When closed, this system gives the room privacy and shade. When open, indoor space becomes an extension of outdoor space.

The other top two floors are held in a concrete box, where the project's rules, the perforations in the cube, are continued: there are open windows in the bedrooms, television room and office, providing ventilation. Nevertheless, the cube's materiality remains clearly identifiable.

On openings in the bedrooms, the same metallic paneling works to filter the light. A second layer for closing is made of sliding glass panels. This entire system of metal and glass panels is completely embedded in the walls, giving the homeowners total control of lighting and ventilation. The last floor houses not only part of the home's infrastructure, but also a small outdoor living area on a garden terrace, with a view to the surrounding area.

Like its simple volumes, Casa Cubo uses few architectural materials. The façades are comprised of rough concrete – shaped using a handcrafted wooden mold – and the metallic panels – whose color is reminiscent of the concrete itself. The inside is structured by a specially designed ceramic tile floor that forms a continuous fabric in the common area.

Casa Cubo at night becomes a lantern. The internal space is seen on the façade: the dense volume of concrete is muted, giving way to volumes of internal light, as if they were extruded from the cube itself. A monolithic volume that, in its empty interior, contains other volumes.

Projectes relacionats

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Revista

Altres projectes per Studio MK27

Studio SC
São Paulo, Brazil
Decameron store
São Paulo, Brazil
Casa Punta
Punta del'Est, Uruguay
House MM
São Paulo, Brazil
P House
São Paulo, Brazil
Flag House
Whistler, Canada