House MM

São Paulo, Brazil
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Fotografia © Fernando Guerra
Architects
Studio MK27
Adreça
Bragança Paulista, São Paulo, Brazil
Any
2012
Site area

4.500 sqm

Built area
715 sqm

Architecture
Studio MK27
Architect: Marcio Kogan
Co-Architect: Maria cristina motta
Interior Design: Diana Radomysler
Collaborators: Carolina Castroviejo . Mariana Simas . Oswaldo Pessano
Team: Carolina Castroviejo . Eduardo Glycerio . Lair Reis . Renata Furlanetto . Samanta Cafardo . Suzana Glogowski

Photographer
Fernando Guerra

Technical Drawings
Fernando Botton

Landscape Designer
Renata Tilli

Structure Engineer
Benedicts Engenharia – Eng. Eduardo Duprat

Construction Manager
SC Consult, Eng. Sérgio Costa

Contractor
CPA Engenharia, Eng. Paulo Renó

The MM House organization is set by the intersection of two perpendicular axes on a single ground floor. Along one axis is the horizontal volumetry of the house, with its green roof that lifts the grass of the land and merges with the surrounding construction. Along the other axis, there is emptiness: a wooden deck and pool.

At the intersection of these axes, a terrace holds the social spaces of the house, including a kitchen and a living. With permanent cross ventilation, the atmosphere is inviting, even with the high temperatures of São Paulo state, in southeastern Brazil. This terrace is the transition between interior and exterior. It divides the house into two blocks of wood. The southern block contains the garage and TV room while the northern block holds rooms, kitchen and services. The ceilings create a spatiality: over the terrace it is a low concrete porch and over the living room it is inclined as the roof design and made out of wooden slats.

The climate issue is key for the habitability of the house. All spaces are provided with ventilation through wooden folding doors, brises-soleil that can be fully opened. Moreover, the green roof acts as an insulator, besides creating the peculiarity of the volume.

Projectes relacionats

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Revista

Altres projectes per Studio MK27

Studio SC
São Paulo, Brazil
Decameron store
São Paulo, Brazil
Casa Punta
Punta del'Est, Uruguay
P House
São Paulo, Brazil
Flag House
Whistler, Canada
Cube House
São Paulo, Brazil