Feng Shui Swimming Pool

Issy-les-Moulineaux, France
Architectes
Mikou & Mikou Architekten AG
Année
2015

Program
Swimming pool, health club, solarium, squash courts, sauna, hammam
 
Client
City of Issy-les-Moulineaux / SPL Seine Ouest Aménagement
 
Area
4’000 sqm
 
Cost
14.5 M € 
 
Location
Issy-les-Moulineaux, France
 


An undulating double skin : We designed the building’s envelope to attenuate the linear effect of the massing and to introduce a variation in the visual perception according to the viewing angle. All the external walls are faced with undulating golden wooden slats that recall the circular movements on the surface of water and make reference to the circulation of energy and flows: the Feng Shui. We designed the Fort swimming pool near Paris in a spirit of fluidity and openness. The development of the spaces gives priority to transparency and the depth of field associated with very good use of daylight. All the facades are open and accessible, and the various elements of the programme are organised in the form of light, coloured, rounded bubbles, floating on the project’s spatial continuum. Considering the outstanding setting of the Piscine du Fort [Fort Swimming Pool] – an emblematic amenity of the Fort Numérique (“Digital Fort”) within the enclosure of the former fort structures and therefore visible mainly from above – we have taken great care with the treatment of the roof as the scheme’s fifth façade. We decided to make this roof area attractive, alive, and lived-in, and we installed a part of the solarium on the roof, accessible via a ramp from the pools space. The users of the swimming pools hall can thus experience an ascending architectural walk that provides plunging views of the pools and leads gradually from the interior to the exterior as far as the planted roof, which is fitted out with wood furnishings for relaxation.


Coloured bubbles : With the design concept of the space in light, floating, rounded “bubbles” that house the various different functions of use of the swimming pool complex, we can treat their internal and external façades in distinct ways. We have chosen bulk-dyed blue concrete for the outside of the boxes, and warm wood lining on the inside.  All the bubbles have round openings with organic forms that connect them to the spatial continuum of the swimming pool complex.


The design of the upper floor is identical to that of the ground floor, with coloured, floating, rounded bubbles that house the changing rooms, the cardio space with a view of the swimming pools hall, the fitness space open onto the solarium, and the relaxation bar facing towards the swimming pools hall. Blue concrete : The blue colour evokes water and the aquatic sensation. 


It is produced with a cobalt pigment that brings life to the concrete and gives unity to all the interior spaces.

Projets liés

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazine

Autres projets de Mikou & Mikou Architekten AG

Swimming Pool, Spa and Balneotherapy Center
Châteauroux, France
Housing Tower and Swimming Pool
Bordeaux, France
55 Dwellings Nanterre
Nanterre, France
Reinventing Paris
Paris, France
Housing Tower “Rotunda”
Issy-les-Moulineaux, France
Cesar Ritz Culinary Campus
Bouveret, Suisse