Chongqing Taoyuanju Community Center

Chongqing, China
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Photo © Su Shengliang
Architecten
Vector Architects
Locatie
Chongqing, China
Jaar
2015

Client
Shenzhen Aviation City (Eastern) Ltd Corporation
 
Principal Architect
Gong Dong/ Vector Architects
 
Structural Consultant
Congzhen Xiao
LDI
China Ctdi Engineering Corporation
 
Major Structure & Material
Concrete Frame + Steel Truss
Exposed Concrete, Green Roof and Vegetated Exterior Wall
 
Building Area
10000 m2
 
Design Period
02/2010-12/2011
 
Construction Period
12/2011- 08/2015
 


The community center is located in the mountains of Taoyuan Park in Chongqing. The starting point is attempting to merge new building outline with the existing wavy topography. Instead of building an “object” in the field, we hope to create an imagery of fusing architectural form and hilly landscape together. Green roof and green walls assist to blend the volume into its natural environment, and enhance the thermal co-efficiency of building envelope.


 


The relationship of in and out of architecture spaces is an important aspect in our design as well. Cultural center, athletic center and public health center are the three major programs. A continuous roof connects the three independent buildings into one unified volume. It slopes up and down responding to the hilly site. At the same time, it frames out two courtyards: a sloped garden, and a green plaza where community activities take place. In traditional Chongqing architecture, Qilou (Veranda House) is a common strategy because of the rainy weather. Such space type is adopted into the outdoor circulation system of the community center. As a result, multiple paths connect two courtyards and perimeter of the building. They relate the inside and outside of architecture closely in both visual association and physical connection by large openings and spans.


 


The publicity of the community center brings various types of people including regular citizens, residents of neighborhood, and the users and staff of the community center. Our design therefore considers their stay, penetration, and interaction. They have different behavioral patterns in the building, such as strolling, gathering, performing, reading, tutoring, training, exercising, health consulting, etc. People have designated space for such behaviors, while can also be able to actively interact with each other in an open and fluid space. We hope the community center can amplify its spirit, therefore it becomes a node to intrigue and generate public energy of urban life in the city.


 


The three major buildings have their own atrium where large skylight introduces natural light into the deep space. Openings, windows, cantilevers and corridors blur the boundary between the interior and exterior of architecture. Thus, merging the whole space together with the sky, mountain, trees, sunlight and breeze can eventually create a lively co-existing relationship of artificial structure and natural landscape.

Gerelateerde projecten

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Sophienterrassen
    WES LandschaftsArchitektur
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur

Magazine

Andere projecten van Vector Architects

CR Land Guanganmen Green Technology Showroom
Beijing, China
CR Land Hefei Dongdajie Sales Pavilion
Hefei, China
County Elementary School, Xiqing District
Tianjin, China
7 Box + 1 - Holcim China Representative Office
Beijing, China
Eco-Farm Series - Harvest Pavilion
Kunshan, China
Taoyuanju Office Interior Renovation Design
Tianjin, China